0724 333 142 laborator.jebel@ams.ro

Analize Microbiologice

Tehnicile folosite în microbiologie ajută la observarea, identificarea și îndepărtarea oricăror tipuri de microorganisme aflate în probele examinate. Majoritatea microorganismelor sunt dăunătoare pentru om, dar și pentru conservarea respectivelor produse, de aceea, efectuarea cu recurență a analizelor microbiologice pentru materiile prime folosite în industria alimentară și pentru alimentele procesate reprezintă o obligativitate impusa de legislația în vigoare, menită să contribuie la siguranța alimentară și la protejarea sănătății consumatorilor.

Prin analiza alimentelor și a materiilor prime folosite de societatățile comerciale care desfășoară activități de alimentație se urmărește limitarea posibilității de contaminare și îmbolnăvire a populației prin consumul de alimente contaminate cu bacterii periculoase.

Între cele mai cerute analize microbiologice pentru produse și subproduse de origine animală, non-animală și hrană pentru animale efectuate în laboratorul nostru acreditat RENAR se numără:

 

  • Detectarea bacteriilor din genul Salmonella
  • Detectarea și enumerarea Listeria monocytogenes
  • Enumerarea coloniilor de Escherichia coli
  • Detecția si enumerarea coloniilor de Enterobacteriaceae
  • Detecția si enumararea stafilococilor coagulaza-pozitivi
  • Enumararea drojdiilor și mucegaiurilor
  • Număr total de germeni la 30°C
  • Detecția și enumararea bacteriilor coliforme
  • Enumararea celulelor somatice din lapte

Respectarea normelor de igienă de către unitățile alimentare care produc, prelucrează, servesc, depozitează, transportă și comercializează produse alimentare este un element primordial în siguranța alimentară. Nerespectarea condițiilor de igienă impuse de legislația în vigoare duce la insalubritatea produselor alimentare, fapt pentru care se impune controlul periodic și supervizarea întregului flux de lucru prin realizarea testelor de salubritate.

Controlul microbiologic se realizează  în cadrul unităților alimentare pe mai multe tipuri de suprafețe precum: ambalaje, veselă și tacâmuri, echipamente de protecție, suprafețe de lucru utilizate pe fluxul tehnologic care intră în contact direct cu alimentele, aerul din încăperile de producție etc.

Teste de sanitație suprafețe

  • Detectarea bacteriilor din genul Salmonella
  • Detectarea Listeria monocytogenes
  • Detecția si enumararea coloniilor de Enterobacteriaceae
  • Detecția bacteriilor coliforme
  • Număr total de germeni la 30°C

Aeromicroflora

  • Număr total de germeni
  • Număr total de fungi

Apa potabila (apa de rețea, apa subterană,
apa folosită în procesul tehnologic)

  • Numărarea Escherichia coli și bacterii coliforme
  • Identificarea și numărarea enterococilor intestinali
  • Număr total de germeni la 22°C și 37°C

Apa îmbuteliată

  • Numărarea Escherichia coli și bacterii coliforme
  • Identificarea și numărarea enterococilor intestinali
  • Număr total de germeni la 22°C și 37°C
  • Detectarea și numărarea Pseudomonas aeruginosa